PÄÄLLÄSEISONTA

Kaikki temppuilu on hauskaa! Päälläseisonta on erittäin hyvä kehonhallinnallinen harjoitus ja keskivartalotreeni. Kun päälläseisonnan oppii, sen osaa vaikkei aktiivisesti sitä harjoittelisikaan. Jos teitäkin kiinnostaa oppia tämä, niin lukekaa loppuun. 🙂 Päälläseisontaa voi aluksi harjoitella niin, että kämmenet ovat lattiassa ja kun se alkaa sujua niin harjoitusta voi vaikeuttaa.

A. Käy kontalleen lattialle ja laske kyynärpäät suoraan hartioiden alle. Pidä kyynärpäät näissä kohdissa ja tuo sormet yhteen lomittain niin, että kämmenet muodostavat kupin. Kuppiin tulee pääsi myöhemmässä (vaikeammassa) vaiheessa. Siirrä kämmenet kyynärpäiden tilalle niin, että kädet muodostavat pään kanssa tasasivuisen kolmion. Paina kämmenet tukevasti lattiaan ja pidä sormet harallaan. Kannattaa aluksi ottaa pään alle joku pehmuste.

DSC_0214

DSC_0220

DSC_0223

 

 

 

B. Lähde kävelemään jalkoja vatsaasi kohti. Nosta ensin polvet kyynärpäiden päälle. Jos et ole tottunut olemaan pää alaspäin, tämä asento riittää aluksi. Jos haluat, voit kokeilla nostaa jalkoja hieman ylöspäin. Tuo reidet lähelle vatsaa ja kokeile irrottaa polvia kyynärpäistä. Tätä voi treenata niin kauan kunnes ylösalaisin olo tuntuu luontevalta ja tukevalta. Kun olet saanut tarpeeksi varmuutta, jännitä tiukasti keskivartaloa ja kokeile suoristaa jalat kokonaan ylös. Muista pitää myös hyvä lapatuki ja kuvittele että painat kämmeniä lattiasta läpi. Jännitä myös pakarat ja jalat tiukaksi. Kun pysyt päälläseisonnassa ongelmitta, voit kokeilla erilaisia temppuja: avaa jalat spagattiin, sivuille yms.

DSC_0230

 

C. Haastavammassa versiossa kädet muodostavat kolmion, jonka sisällä pää on. Eli kämmenet muodostavat kupin (kolmion kärki), johon asetat pääsi niin, että takaraivo nojaa kämmeniin. Lähde kävelemään varpaita kohti päätä. Voit taas totutella asentoon niin, että nostelet jalkoja vuorotellen ylös (reisi vatsaan) niin, että vain toinen jalka on ilmassa ja toinen maassa. Kun homma tuntuu luontevalta, kokeile nostaa molemmat jalat kiinni vatsaan. Lähde tästä suoristamaan jalat ylös. Muista jännittää keskivartalo, pakarat ja jalat jotta saat kaiken mahdollisen tuen asentoon. Pidä edelleen kädet ja hartiat vahvana ja hyvä lapatuki koko harjoituksen ajan. Koko vartalo tekee töitä.

DSC_0400

DSC_0405

DSC_0409

DSC_0414

 

 

 

 

Harjoittele päälläseisontaa seinää vasten, se tuo turvaa ensimmäisillä kerroilla. Jos ja kun harjoittelet ilman seinän tuomaa turvaa, opettele tulemaan alas oikein. Jos lähdet kaatumaan asennosta yli (mitä tapahtuu usein varsinkin alussa), niin opettele ainakin toinen näistä vaihtoehdoista jottet kaadu joka kerta kipeästi selällesi: 1) paina leuka rintaan ja pyöristä selkää, niin tulet alas kuin tekisit kuperkeikan. 2) Koukista jalkoja ja pyri tulemaan alas niin, että jalkapohjat koskettavat ensin lattiaan eli tulet alas silta-asentoon.

Sitten vaan treenaamaan! Alussa päälläseisonta voi olla hyvinkin hankalaa, mutta muista että harjoittelu tekee mestarin! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s