TÄÄ EI OO IHAN HAUDAN VAKAVAA – MUUTKIN MOKAA

Vatsanpohjassa kutittelee, hymyilyttää, haukotuttaa. Olen menossa ensimmäisiin bjj-kisoihini. Automatkaa on kaksi tuntia ja mitä lähemmäs päämäärää pääsemme, sitä enemmän alan keskittymään. Vatsanpohjassa muljahtelee entistä enemmän, kun käyn kuviteltuja tapahtumia läpi mielessäni. Teen mielikuvaharjoituksia tulevasta painitilanteesta. Kuvittelen mitä teen ensimmäisenä, miten jatkan siitä. Kuvittelen myös sen mitä teen jos en onnistu. Taas hymyilyttää. Hyvin se menee.

Pääsemme kisapaikalle. Meille ohjeistetaan pukuhuoneen paikka. Ympäriltä kuuluu kannustus huutoja. Naisten huutoja. Kurkkaan tatamille ja hämmennyn: naiset painivat jo. Pieni hätäännys iskee, pitää vaihtaa vaatteet, äkkiä. Pääsemme melkein pukuhuoneeseen kun kuulemme kuulutuksen. Se joukkue joka meillä piti olla vastassa, painii tällä hetkellä. Selvitämme asiaa. Paljastuu, että meidän vuoro meni jo. Epäuskoa, kiroilua. Oikeasti? Tässäkö tämä oli? Lähdemme kotiin vihaisina itsellemme ja järjestäjille.

PhotoEditor-1490202817735

Kuten varmaan ymmärsitte, emme päässeet edes tatamille asti. Tulkitsimme aikataulun väärin ja myöhästyimme kisoista. Mokattiin. Thats it. Tämä nyt ei ole pahin moka mikä on tullut tehtyä, mutta tästä seurannut epäonnistumisen ja pettymyksen tunne oli voimakas. Kun ajelimme takaisin kotia kohti niin ajattelin, että myöhästyminen oli pahempaa kuin se että olisi vaan välittömästi saanut turpaan. Pettymys omaan itseen oli niin suuri, että minun oli todella hankala palauttaa sellainen toiveikas ja positiivinen fiilis. Olen aikaisemmissa postauksissa käsitellyt muun muassa itseluottamusta ja positiivisuutta, joten ajattelin kirjoitella yleisesti epäonnistumisen ja pettymyksen tunteen käsittelystä.

Halusimme tai emme, epäonnistumme aina välillä. Opiskeluissa, töissä, ihmissuhteissa, harrastuksissa. Niiltä ei voi välttyä vaikka kuinka yrittäisi. Epäonnistumiset ja niistä seuraavat pettymyksen tunteet pitäisi osata käsitellä, niistä pitäisi oppia ja parhaimmillaan saada niiden kautta uusia voimavaroja sekä työkaluja itsensä kehittämiseen. Epäonnistumiseen kaannattaa varautua, sillä näin se vaan on että tulemme mokailemaan elämämme aikana aika monta kertaa. Epäonnistumisen ei kannata antaa musertaa itsetuntoa, vaan käsitellä se mahdollisimman nopeasti elämää häiritsemästä.

img1490210834685

Ensinnäkin kaikki tunteet ovat sallittuja. Pettymyksen hetkellä suututtaa, naurattaa, ärsyttää, v#tuttaa ja itkettää. Tuli mokattua ja tuntuu että kaikki on ikuisesti päin mäntyä. Usein on sellainen tunne, että omalla epäonnistumisella on jättimäiset seuraukset (tottakai voi joskus ollakin). Epäonnistuminen on kuitenkin yleesä väliaikaista. Kun on raivonnut ja itkenyt tarpeeksi, täytyy vain siirtyä eteenpäin. Ei kannata jäädä vatvomaan asiaa, tapahtunutta ei kuitenkaan voi muuttaa.

Se, että epäonnistuu ei tietenkään tarkoita, ettei enää ikinä onnistuisi missään tai olisi ikuinen epäonnistuja. Sellaiset ajatukset on aika tyypillisiä kun on paha mieli ja on pettynyt. “Olen todellinen epäonnistuja”, “En ikinä onnistu missään”, “Mikään ei ikinä mene niin kuin olen ajatellut”, “Olen luuseri”…  Asiat tuntuu todellista synkemmiltä ja minä ainakin unohdan heittämällä kaikki sellaiset kerrat kun olen onnistunut. Kaiken sen pettymyksen ja pahan mielen keskellä kannattaa yrittää muistaa, ettei epäonnistuminen määrittele ketään ihmisenä, eikä tee kenestäkään huonoa ihmistä. Mokasit, mitä sitten? Epäonnistumista on turha pelätä ja se on vaan niin että menestyäkseen täytyy epäonnistua, oli kyse mistä tahansa elämän osa-alueesta. Niin kuin sanotaan, aina kannattaa yrittää. Se on jo itsessään hienoa ja ihailtavaa, oli lopputulos mikä tahansa.

Sellaista elämä on. Täytyy uskaltaa tehdä rohkeita valintoja ja ottaa se riski että epäonnistuu matkalla siihen mitä tavoittelee. Olisihan se aika tylsää jos kaikki menisi aina ihan putkeen. Ihanaa loppuviikkoa kaikille! ❤

PhotoEditor-1490210919321

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s