STOP HATING

Nyt on pakko vähän avautua. Olen pitkään ihmetellyt tätä suomalaisten somekulttuuria ja somevihaamista, sitä että kuka vaan voi ladella ihan mitä vaan. Kohteeksi voi joutua ihan kuka vain, aina tavallisesta tallaajasta politiikkon. Ei ole mitään rajoja sillä, mitä “suusta” päästellään. Arvostellaan säälimättä toisen ihmisen ulkonäköä ja elämäntapaa tuntematta koko ihmistä. Pahimmillaan toivotaan, kyllä, toivotaan, että jollekin tehdään väkivaltaa ja varsinkin naisille seksuaalista väkivaltaa.

Viimeisin juttu jonka luin, on saksalaisesta naisesta joka tuli Suomeen suunnitelmissaan asustaa kesä metsässä laavulla luonnonantimilla. Tämä sai suomalaiset niin raivon partaalle että saksalaisnainen päätti lähteä maasta. Anteeksi mitä? Mikä ihme siinä ärsyttää että joku viettää kesän noin? Nainen oli saanut väkivaltaisia uhkauksia ja hänelle oli myös uhattu tehdä seksuaalista väkivaltaa. Paikallisten oli toivottu antavan hänet ilmi. Myös kuvista oli etsitty johtolankoja siitä, missä kyseinen laavu sijaitsee. Siis ihan järkyttävää! Kuvittele, että lähtisit itse Saksaan vaikkapa telttailemaan pidemmäksi aikaa ja yhtäkkiä tietäisit, että joukko saksalaisia haluaisi etsiä sinut käsiisi tehdäkseen väkivaltaa. Sairasta, ihan sairasta. Hävettää. Mikä helvetti ihmisiä vaivaa?

PhotoEditor-1496055688194

Ihmiset tuntuvat kuvittelevan että ruudun takaa voi sanoa mitä vaan. Kirjoitellaan kevyin mielin keskustelupalstoille ja kommenttikenttiin asioita mitä ei ikimaailmassa kehdattaisi sanoa päin näköä. Ehkä tämä on joidenkin tapa purkaa raivoa, nimettömänä somessa. Eikä välttämättä edes nimettömänä, jotkut laukovat ties mitä typeryyksiä ihan oma nimi näkyvillä. Oikeasti, voisivat etsiä jonkun kehittävämmän tavan purkaa omaa pahaa oloa. Sillä minä uskon että juuri siitä se johtuu. Ajattelemattomuudesta ja omasta pahasta olosta. Sanotaan ihan mitä sattuu eikä ajatella yhtään saattaisiko toisesta tuntua pahalta.

Äärimmäisen surullinen juttu (vanha juttu jo) oli mielestäni myös Miss Helsingin, Sephoran julkinen haukkuminen. Keskusteluissa oli ties mitä karseita kommentteja. Juttu levisi myös Suomen ulkopuolelle. Ihmiset vetoavat “sananvapauteen” ja “ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”, lähinnä tällä tarkoitetaan julkkiksia. Koska olet julkisuudessa, voi sinusta sanoa mitä vain. Tätäkin vähän ihmettelen. Toki julkisuus tuo kaikenlaista palautetta, mutta voisihan sitä nyt jumalauta vähän miettiä mitä sanoo ja miten. Jos jonkun ulkonäkö ei miellytä tai ei vastaa omaa kauneusihannetta, niin voisiko sen ilmaista jotenkin muuten kuin “näyttää apinalta” “vitun ruma” “läski”. Riittäisikö ihan vaan “ei miellytä minua”. Tai voisiko olla oikeasti hyväkäytöksinen ja olla ihan hiljaa, kun ei ole mitään hyvää sanottavaa? Ei tietenkään. Pitää kertoa mitä julmimmin sanoin mikä kaikki toisessa on vikana. Pönkitetään omaa paremmuutta ja ylemmyydeen tuntoa sillä että haukutaan toinen lyttyyn.

PhotoEditor-1496056310936

Tottakai Suomessa on sananvapaus ja oman mielipiteensä saa ilmaista. Minä tässä nyt peräänkuulutan niitä käytöstapoja ja sitä, että mielipiteensä voi ilmaista myös siten, ettei se satuta niin paljon vastaanottajaa. Minusta tuntuu, että kommentointi menee aina liian nopeasti henkilökohtaisuuksiin ja juuri sellaiseen haukkumiseen ja yleistämiseen. Luen harvoin mitään kommenttiketjuja koska yleensä ne ovat aika surullista luettavaa. Tuntuu, että järkevä keskustelu ei enää onnistu.

En ymmärrä tätä koska minä en ikimaailmassa kehtaisi kirjoittaa varsinkaan kenenkään ulkonäöstä mitään someen. Eikä minulle tulisi mieleenkään uhata ketään väkivallalla, saatika toivoa sitä kenellekään! Minä voin elää sen kanssa jos Miss Helsinki ei vastaisi minun kauneusihannettani, tai että saksalaisnainen haluaa asua kesän Suomen metsässä laavulla luonnonantimilla. Öh, ei ole minulta pois. Onko se joltain oikeasti pois? Pelottaa ja hävettää tämä vihan ja välinpitämättömyyden määrä mikä Suomessa velloo. Huudetaan ääneen sensuroimatta omat mielipiteet tuntematta niiden vastaanottajaa. Varsinkin jos hän on vähänkin erilainen.

Koska toivoisin että ilmapiiri muuttuisi myös arkielämässä, haastan kaikki tällä viikolla sanomaan ääneen kaverille (tai jos olet superrohkea, niin vieraille ihmisille) mahdollisimman monta POSITIIVISTA asiaa ihan mistä vaan, hänestä, säästä, elämästä… Toivon kaikille rauhan ja rakkauden täyteistä viikkoa! ❤

PhotoEditor-1496056168251
Pliis, olkaa kilttejä toisillenne. Ei sillä negaamisella pääse minnekään!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s